Tăriceanu, ALDE și jocul lor de-a alba-neagra

 

Mi s-ar părea complet nepotrivit și curată pierdere de vreme să mă mai ocup încă o dată de abisurile psihologiei d-lui Călin Popescu-Tăriceanu.
E cum nu se poate mai inutil să mai analizez și astăzi cauzele în virtutea cărora el, dl. Varujan Vosganian, dar și ceilalți membri ai conducerii ALDE au decis că tocmai acum ar fi sosit momentul ca partidul lor, care la alegerile europarlamentare de abia dacă a colectat 4% din voturi, ar fi fost îndrituit să formuleze condiții maximale a căror îndeplinire ar fi condiționat rămânerea la guvernare. Condiții care, pe românește spus, erau echivalentul unui șantaj pe față. Josnic, mizer și fără miză.
La fel de inutil ar fi să ne mai întrebăm în urma căror procese de gândire dl. Tăriceanu a ajuns la concluzia că am avea de-a face cu o guvernare impotentă, guvernare la care ALDE este parte. Și pe care ar fi trebuit să o întărească o restructurare căreia d-na Dăncilă i-a răspuns doar cu promisiunea unei remanieri. Poate chiar și cu încă câțiva posmagi în plus pentru oamenii manechinului de odinioară de la APACA. Și aceasta fiindcă nimic notabil nu s-a schimbat nici în logica, nici în stilistica guvernării după șocurile succesive încasate de aceasta în zilele de 26 și 27 mai. Guvernarea a rămas aceeași cu sau fără dl. Liviu Nicolae Dragnea la timona PSD. Diletantă, neprofesionistă, defectivă de o viziune de ansamblu. Care, după circul de ieri, pare încă și mai mocirloasă.
Așa că, dacă dl. Tăriceanu și ceilalți domni și doamne din conducerea ALDE ar fi fost cu adevărat serioși, dacă ar fi fost cu în mod real preocupați de viitorul țării, mai mult ca sigur că ar fi votat căderea guvernului condus de d-na Viorica Dăncilă cu ocazia moțiunii de cenzură de la sfârșitul trecutei sesiuni parlamentare. Nu ar fi așteptat sfârșitul lunii august spre a simula luarea de distanțe față de PSD și aceasta doar pentru a se afla pur și simplu în treabă.
Prin tot ceea ce a făcut în ultimele zile, dl. Tăriceanu s-a dovedit un om politic epuizat, care, în cele din urmă a ales ca el și partidul să stea pe locurile de dinainte stabilite. Ceea ce însă nu înseamnă deloc că liderul ALDE nu a ajuns de-a dreptul caraghios . Și nu oricum, ci mult peste marginile iertate, pierzându-și până și ultimul dram de credibilitate. Doar comunicatul dat aseară publicității de șefii coaliției îl egalează la capitolul caraghioslâc pe dl. Popescu- Tăriceanu.
Dacă aseară ALDE ar fi decis părăsirea guvernării, cel puțin până după alegereile prezidențiale, adică până în primele luni ale anului 2020, atunci când situația politică a țării se va reseta complet, România ar fi fost condusă de un guvern minoritar PSD. Cu doamna Viorica Vasilica Dăncilă în chip de prim-ministru. Guvern mai mult sau mai puțin pe față susținut atât de ALDE cât și de parlamentarii UDMR.
Sigur, Opoziția nu ar fi avut ce face și la începutul viitoarei sesiuni parlamentare ar fi introdus o moțiune de cenzură. Ar fi avut aceasta vreo șansă de a trece? Puțin probabil. ALDE, rămas fără miniștri, ar fi făcut pe niznaiul, ar fi jucat la cacealma, la două capete ,ar fi practicat jocul de-a alba-neagra fiindcă în nici un caz nu și-ar fi retras oamenii din structurile de putere locală și nici nu și-ar fi asumat riscul ca aceștia să fie alungați de acolo. Căci doar așa vor avea pe mai departe acces la fonduri și numai astfel își vor putea îngădui luxul de a mai spera că va avea un minim succes la alegerile programate pentru anul viitor.
UDMR a afirmat zilele trecute prin vocea d-lui Korodi Attila că nu va intra sub nici o formă la guvernare ceea ce nu exclude însă defel ipoteza că, la momentul potrivit, dl. Kelemen Hunor nu ar fi anunțul că reprezentanții în Parlament ai formațiunii pe care o conduce vor vota moțiunea de cenzură după cum le va dicta conștiința. Ceea ce tot susținere a PSD înseamnă.
Poate că Pro România ar fi votat de data aceasta în cu totul alt chip decât a făcut-o la sfârșitul trecutei sesiuni parlamentare fiindcă între timp s-a acutizat conflictul dintre d-na Dăncilă și dl. Ponta. Unde mai pui că sunt în PSD destule voci care susțin că ar fi fost preferabilă intrarea partidului în Opoziție, așa că fostul președinte al partidului ar fi fost scutit de cine știe ce mari dileme morale. Aceasta, dacă le-a avut vreodată.
Deocamdată, ALDE rămâne la guvernare. PNL nu va avea ce face și va depune moțiunea de cenzură. Iar mai departe filmul va decurge cum vi l-am rezumat mai sus. Cu PSD la guvernare cel puțin până după Prezidențiale.

Leave a comment